Categorieën
Bouw

Bouwbestek, wat doet het

Wat is een bouwbestek?

Bij het bouwen is voor alle partijen belangrijk om te weten waar ze aan toe zijn. Afspraken over wat er gebouwd gaat worden en hoe dat gebeurt worden vastgelegd in het bouwbestek. Het bouwwerk wordt beschreven, maar ook de werkzaamheden die erbij horen, de uitvoeringsvoorwaarden en alle juridische bepalingen die daarbij komen kijken. Waarom is dit bouwbestek belangrijk en welke voordelen levert dit op voor jou en bijvoorbeeld de architect en aannemer? In dit blogartikel leg ik het je graag uit.

Waarom is het belangrijk?

Een bouwbestek is om meerdere redenen verstandig. De bouw kan dankzij een bouwbestek te allen tijde goed begeleid worden. Dit biedt zekerheid voor zowel jij als opdrachtgever als andere partijen die betrokken zijn bij het project. Dankzij gemaakte afspraken kunnen hoge kosten voorkomen, want onnodig meerwerk is vanwege het bouwbestek vaak niet nodig. Een bouwbestek kan je daarom ook zien als een contractstuk tussen de opdrachtgever en de aannemer. Het maakt vrijwel alle zaken duidelijk en overzichtelijk.

Bouwbestek

De voordelen van een goed bouwbestek

Een bouwbestek levert diverse voordelen. Zo biedt het duidelijkheid aan alle partijen en worden afspraken schriftelijk vastgelegd. Dit voorkomt miscommunicatie aan beide kanten en helpt om een bouw- of renovatieproject naar behoren uit te voeren. Materiaalgebruik, constructies, afwerkingen en installaties voor het project; het zijn allemaal zaken die worden beschreven in het bouwbestek. Naast een algemene beschrijving is een bouwbestek ook voorzien van voorwaarden, voorschriften, materialen en specificaties.

Ga met alle betrokken partijen aan tafel

Wil jij een project naar behoren laten uitvoeren en duidelijke afspraken maken met de mensen met wie je samenwerkt? Kies dan voor een helder en duidelijk bouwbestek zodat voor iedereen duidelijk is wat van hem of haar wordt verwacht. Bovendien dek je hiermee jezelf in tegen onnodige kosten die in rekening worden gebracht vanwege zaken die niet zijn meegenomen in bijvoorbeeld de offerte. Hoe beter de afspraken, hoe meer zekerheid er is en hoe kleiner financiële risico’s. Ga daarom in gesprek met elkaar, investeer in een professionele aanpak en kies voor een duidelijk bouwbestek.

 

Kijk bij BBAN voor meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *